Recepten

Glutenvrije Appeltaart Recept

glutenvrije appeltaart

…want geen appeltaart eten als je geen gluten mag… Daar moet je niet aan denken!!!

Appeltaart is de ultieme comfort food, met een bolletje ijs en een toefje slagroom. Favoriet van kinderen en volwassenen, een “must” op elke verjaardag. Een taart zonder schuldgevoel, want het bestaat voornamelijk uit appels, toch? 😉

 

Ingrediënten

300g zelfrijzend glutenvrij bakmeel (ik gebruik AH huismerk)
200g roomboter (of margarine, voor lactosevrije / koemelkvrije versie) op kamertemperatuur
2g xanthan gum (alleen als je mix het niet bevat)
160g witte basterdsuiker
2g zout
1 ei, losgeklopt
1kg zachtzure appels (~6 stuks, ik gebruik goudreinet)
50g suiker + 3 theelepels kaneel, gemengd
75g rozijnen
2 eetlepels amandelmeel (of glutenvrij paneermeel)

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte). Plaats het rooster in het midden van de oven.
  2. Vet de springvorm (24 cm) in met boter.
  3. Wel de rozijnen in heet water (ca. 15 min) en dep ze droog.
  4. Doe de boter, en basterdsuiker in de kom van een mixer (met deeghaken), en roer zacht. Voeg het zelfrijzend meel, zout en tweederde van het losgeklopte ei toe. Kneed het in een mixer (of met de hand) tot een samenhangend deeg. Laat het deeg circa 10-15 min in de koelkast rusten.
  5. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.
  6. Bekleed met ¾ van het deeg de bodem en de rand van de springvorm. Strooi 2 eetlepels amandelmeel over de bodem. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  7. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met het resterende ei.
  8. Bak de appeltaart in circa 75 minuten gaar en goudbruin.
  9. Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Comments

  1. Williette 12 februari 2022 Beantwoorden

    Er staat ‘bestuif het aanrecht met wat bloem’. Maar bloem is niet glutenvrij. Misschien een andere oplossing hier benoemen?

    • Gebakkerij 13 februari 2022 Beantwoorden

      Hallo Williette, ik bedoel hier de glutenvrije bloem, hetzelfde die je gebruikt om de appeltaart deeg te maken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.